Kieta Nuij beelden in brons

Grot van Lascaux indrukwekkend

Tijdens ons verblijf in de Dordogne hebben we de grot van Lascaux bezocht. Dat wil zeggen: Lascaux II de replica die sinds 1984 te bezoeken is.

In de grot van Lascaux zijn 18.000 jaar geleden op de wanden en plafond schilderingen aangebracht van runderen, paarden, herten, bizons. Het bijzondere van deze schilderingen is dat de dieren in kleur zijn weergegeven. Prachtige bruin-, oker-, paarszwart-tinten die fantastisch bewaard zijn gebleven. Dit komt met name doordat de grot al vrij snel na het aanbrengen van de schilderingen afgesloten is geraakt waardoor de schilderingen onder optimale omstandigheden bewaard zijn gebleven. Per toeval zijn ze in 1941 ontdekt en opengesteld voor publiek. Door schimmelgroei op de schilderingen is men in 1963 genoodzaakt geweest, de grot weer voor publiek te sluiten. In 1984 is 200 meter verderop van een deel van de grot een replica gemaakt die wel te bezoeken is. Deze replica is zeer natuurgetrouw waardoor het bezoek van deze grot een zeer indrukwekkende ervaring is.

De schilderingen zijn erg groot, enkele tot wel zes meter. Als je de afbeeldingen van dieren ziet valt op dat het geen schilderingen zijn van ‘hoe de dieren eruit zien’ maar van ‘hoe de dieren zijn’. De essentie van rund, paard, bizon, rendier wordt weergegeven.

Waartoe deze afbeeldingen gediend hebben: we weten het niet en tasten volledig in het duister.

De grot van Lascaux: absoluut een bezoek waard.